2015 ble året der verden kom enda et hakk nærmere Midt-Norge.
Bildene av tusenvis av livredde flyktninger skylt opp på strendene rundt Middelhavet, folkevandringene gjennom Europa og reisens endestasjon: Møtet med det norske mottaksapparatet, asylmottakene og små lokalsamfunnene i Midt-Norge.

Vi har møtt mennesker som har opplevd krigens grusomheter tett på kroppen, og fortalt om deres håp om et nytt liv i Norge. Vi har laget saker om små og store kommuners enorme innsats for å stable akuttmottak på beina og hjertevarmen hos de mange frivillige. Men vi har også skrevet om innvandringsmotstanden, og de som forsøker å utnytte systemet økonomisk samt konfliktene og innstramningene i asylpolitikken.
Terror, fallende oljepriser og klimakrisen angår oss alle. Vi har prøvd å gi våre lesere innblikk i det store bildet gjennom løpende nyhetsdekning og analyser, men også konsekvensene for folk, politikk og næringsliv lokalt. I forbindelse med klimatoppmøtet i Paris i høst satset vi tungt på å synliggjøre både effekter av klimaendringer og hva som må til av hver enkelt av oss for å nå nye, ambisiøse klimamål.
Når vi ser tilbake på 2015 er det kanskje ett ord som beskriver nyhetsbildet mer enn noe annet: endring. Store globale endringer påvirker også våre lokalsamfunn, men spennende endringer og nyskapinger skjer også her hjemme. Vi har hatt søkelyset på alle sider av NTNU fusjonen og fulgt prosessen mot å bli Norges største universitet. Planene om en ny universitetscampus vil prege byutviklingen i Trondheim i mange år fremover. Samtidig ser vi at Trondheim og Trøndelag raskt vokser frem som et sentralt arnested for spennende gründer- og innovasjonsvirksomhet. Dette temaet kommer vi til å skrive mye om fremover.

Endring preger ikke bare den største byen, men hele regionen. Adresseavisen er en regionavis, og nyhetsdekningen vår skal speile viktige spørsmål i hele regionen. Vi har vært tett på debatten om Stor-Trøndelag og vi har hatt stor oppmerksomhet på spenninger og konflikter i kommunene og fylkeskommunene i Midt- Norge.
Vi endrer oss også, og det merker du blant annet på måten vi formidler våre nyheter på. Dekningen av små og store hendelser skjer stadig oftere i sanntid. Da setter vi opp vårt livestudio på adressa.no for å holde deg oppdatert på løpende utvikling, og du som leser er også invitert til å bidra i dekningen med tekst og bilder. Årets mest spennende eksperiment med livsending skjedde 9. april i forbindelse med markeringen 75 års-dagen for invasjonen. Da laget vi «9. april - minutt for minutt». Målet var at det skulle bli en helt ny måte for leserne å oppleve historien på, ved at vi dekket 9.april 1940 slik vi ville gjort det i dag.

På de største hendelsene kjører vi selvfølgelig også live TV. I forbindelse med kommune og fylkestingsvalget i høst kjørte Adresseavisen livesending hele kvelden med utegående reportere på valgvakene, programverter og gjester i studio. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra vårt publikum på dette tilbudet.
Vår oppgave er å sette samfunnsaktuelle saker på dagsorden for deg som leser hver dag. Dette året har vi hatt mange saker som vi mener har vært med på å prege nyhetsbildet både lokalt og nasjonalt. I forkant av kommunevalget bestemte vi oss for å se på hvordan det egentlig står til i eldreomsorgen i Trondheim. En gjennomgang av alle avvikene som er meldt inn av de som jobber i eldreomsorgen, tegnet et dystert bilde av situasjonen. Dette ble den største debattsaken lokalt i valgkampen. Senere på høsten kunne Adresseavisen også vise frem avvikene innenfor områder som skole, barnehage samt boenheter for psykisk syke barn og barnevern.
For Adresseavisen er det viktig å speile debatten både lokalt og nasjonalt. Vi er opptatt av å løfte de store debattene, som hvordan vi tar imot flyktninger, radikalisering, klima og hvordan det nye kommunekartet blir. Samtidig er vi en arena der terskelen skal være lav for å løfte fram de nære ting. Mathall, sykkelstier og parkering av elbiler er eksempel på lokale saker som skaper debatt. Byutvikling er et tema som alltid engasjerer våre lesere. Alt fra hvordan havneområdene disponeres til utbygging av dyrkamark og handelssituasjonen i Midtbyen. I slike spørsmål er det viktig for oss å slippe frem kritiske røster – enten det er intervjuobjekter med ulike meninger eller leserbrevskribenter.
Men debatten stanser ikke i avisspaltene. Da Adresseavisen flyttet til byen arrangerte vi et godt besøkt folkemøte om byutvikling, og også under valgkampen arrangerte vi debatter. Den typen folkemøter har vi som mål å ha flere av i 2016.

Her kan du lese mer om våre viktigste nyhetssatsninger dette året:
NTNU fusjonerer
I januar 2015 vedtok NTNU å fusjonere med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik. Adresseavisen har dekket fusjonen helt fra starten i 2014 frem til det kontroversielle styrevedtaket 28. januar i 2015. Vi har formidlet ledelsens vyer og ansattes sterke skepsis, splittelsen i NTNU-styret, spørsmålet om sivilingeniørutdanningens skjebne, hva fusjonen betyr for Trondheim som studentby, faren for kulturkollisjoner mellom høyskole- og universitetsmiljø, rapportene som har etterlyst fusjonsgevinster, advarsel om datasammenbrudd osv. Vi har fulgt debatten, trukket frem problemstillinger og stilt spørsmål som: Hvilke gevinster kan fusjonen gi, blir NTNU for stor, kan universitetet miste faglig fokus, vil NTNU opprettholde sin popularitet. Vi har forsøkt å belyse saken fra topp til bunn, fra Kunnskapsministeren til fagforeningsrepresentanter og ansatte. Den sterke motstanden og andre sider ved fusjonen avspeiles også på våre meningssider.
I forkant av at fusjonen trådte i kraft 1. januar 2016, besøkte vi Gjøvik og Ålesund for å vise leserne hvilke miljøer som kommer inn i NTNU. Vi presenterte også de industrielle miljøene som er knyttet til høyskolene. På politisk side har fusjonen vært lite kontroversiell. Unntaket er spørsmålet om Høgskolen i Nord-Trøndelags tilhørighet, der politikere i Nord-Trøndelag har ønsket at HiNT skulle bli en del av NTNU. NTNU har imidlertid ment at universitetet ikke vil ha noen faglig gevinst av en slik fusjon, og HiNT har dermed valgt å gå inn i det som i dag heter Nord universitet. Denne prosessen fulgte vi frem til fusjonen ble virkelighet 1. januar i år.
Her kan du lese intervju med rektor Gunnar Bovim
Ti ting du bør vite om fusjon
NTNU Campus
Sterkt på overtid kom i august rapporten fra Metier og Møreforskning som slo fast av samling av universitetscampus i Trondheim er god samfunnsøkonomi. En knapp måned senere fjernet statsminister Erna Solberg all usikkerhet og slo fast at NTNU skal samles på en campus.
NTNU har ansatt campussjef og nå jobbes det med planlegging av den store utbyggingen. Campusprosjektet vil sammen med fusjonen radikalt endre hvordan utdannings-Trondheim fremstår og fungerer. Vi har fulgt campussakens kronglete vei til beslutning - og ennå gjenstår det å se hva som blir resultatene.
Ni ting du bør vite om campus
Flytter 14 000 studenter
Innovasjonssenter først i campuskøen
Flyktningkrisen: Fra Lesvos til Midt- Norge
En av de viktigste nyhetssatsningene for Adresseavisen høsten 2015 var flyktningkrisen. Vi var på Lesvos der livredde mennesker kom i land, og døde mennesker ble skylt opp på strendene. Vi har fulgt flyktningene på reisen gjennom Europa. Og vi har ikke minst dekket bredt alle de problemstillinger som har kommet i kjølvannet av at tusenvis har kommet til Norge i håp om asyl. Dette har satt våre lokalsamfunn på prøve. Vi har laget saker om stor hjertevarme og innsats fra frivillige, og vi har dekket små og store kommuners enorme innsats for å stable akuttmottak på beina. Men vi har også skrevet om de som forsøker å utnytte systemet økonomisk, om dårlige bo- og sanitærforhold på mottakene, innstramninger i asylpolitikken og konsekvenser av dette. Denne krisen er ikke over. Adresseavisen vil også i året som kommer ha tungt søkelys på migrant- og flyktningkrisen.
Her kan du lese historien om Elyud Dawit ( 6) fra Eritrea som døde under flukten over Middelhavet
Her kan du lese historien om da vår reporter Åge Winge fulgte en flyktningfamilie gjennom Europa
Her kan du lese om en av konfliktene som oppstod rundt asylmottaket på Hitra
Sexforbryterne
Flere ganger før jul 2014 så vi gjentatte ganger at sexforbrytere fikk redusert straff i alvorlige overgrepssaker i trønderske domstoler fordi saker ble liggende i skuffen hos politiet. Det var bakgrunnen for serien «Sexforbryterne». Vår gjennomgang av dommene viste at i minst 75 av de 224 straffesakene hvor personer har blitt dømt for sexforbrytelser i Trøndelag mellom 2010 til og med 2014 fikk forbryteren redusert straff grunnet unødig lang saksbehandlingstid hos politi, påtale og/eller domstolene. Dette vil si hver tredje seksualforbryter. I disse 75 sakene er det 102 personer som har blitt utsatt for overgrep. 82 av disse var yngre enn 16 år da de ble offer for en sexforbrytelse – altså fleste sakene omhandler overgrep mot mindreårige jenter og gutter. Alle de som var over 16 år da de ble utsatt for overgrep var kvinner.
Sexforbryterne som fikk lavere straff
Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

Brannen på Ringve museum
3. august oppsto en brann bygningene på Ringve i Trondheim, som er Norges nasjonale musikkmuseum. Adresseavisen satte raskt opp et livestudio hvor vi fulgte brannen tett. Artikler, videoer, bilder og livestudio med direktesendt tv ble publisert på adressa.no fra den aktuelle dagen og uken som fulgte. Vi var tidlig ute med å gjøre rede for brannsikringstiltakene museet hadde gjort. I den løpende dekningen ble blant annet museets rutiner for behandling av instrumenter ved en brann beskrevet, hvor mange instrumenter som fikk skader og hvilken betydning kulturinstitusjonen har i Norge.
Livestudio Ringve brannen

Elvas tapte sølv
I forbindelse med starten på laksesesongen i elvene i 2015, publiserte Adresseavisen 29. mai den digitale og multimediale fortellingen Elvas tapte sølv. Dette ble fulgt opp med en rekke nyhetsartikler på nett og i papir. Bakgrunnen for Adresseavisens satsing er Trøndelags spesielle betydning for laks og laksefiske, med mange kjente lakseelver, og Trondheimsfjorden som sies å være verdens viktigste laksefjord. Samtidig har bestandene av laks hatt en bekymringsfull nedgang over mange år. Avisen belyste situasjonen for laksen i elvene og i sjøen i dag, men vi tok også et historisk tilbakeblikk. Fortellingen bygger på et bredt utvalg av kilder. Vi intervjuet blant annet representanter for sportsfiskerne, oppdrettsnæringen, forskningen og elveeierne.
Her kan du lese saken

Bydelssjekken
Høsten 2015 besøkte vi ti utvalgte bydeler i Trondheim, Utleira, Ranheim, Lade, Sjetnmarka, Tyholt, Byåsen, Kolstad, Trolla, Byneset og sentrum. Målet var å komme tett på folk og vise noe av det folk er opptatt av i de ulike bydelene. Vi valgte å lage saker om temaer som folk i stor grad er opptatte av uansett hvor de bor. Likevel med lokale og nære eksempler. Eksempler er dugnad, frivillighet, idrettshall, byplanlegging, byutvikling, utbygging, vekst, friluftsliv, marka, sjøen, arbeidskraft og skole.
Her er lenke til oppsummeringssaken, som i kartet i toppvedlegget også har lenker til alle sakene
Ruskjøring i Trøndelag
Vi ønsket å belyse ruskjøring som samfunnsproblem ved å kartlegge hvor omfattende problemet er og hvordan det påvirker de involverte og samfunnet for øvrig. Ved å systematisere alle ruskjøringsdommene fra de trønderske tingrettene i 2014 fikk vi et datamateriale som ga grunnlag for mange gode innfallsvinkler til saker. Vi så blant annet at mange var dømt for ruskjøring flere ganger, ungdommer var overrepresentert, og at mange av de dømte var involvert i ulykker. Vi laget også en infografikk til papir, nett og mobil med flere av funnene fra dommene. Vi snakket blant annet med personer som hadde blitt dømt for ruskjøring og en familie som hadde mistet datteren i en ulykke hvor sjåføren hadde ruskjørt for å vise konsekvensene av ruskjøring. I forbindelse med serien ønsket vi også å vise at det er store mørketall og ba derfor Folkehelseinstituttet om å beregne antallet ruskjørere man møter på E6 fra Trondheim til Oppdal. Som en avslutning på serien gjennomgikk vi ulykkesrapportene til Statens vegvesen for å se hvor ofte rus var en medvirkende årsak til dødsulykker på trønderske veier.
Alt om ruskjøring i Trøndelag
Du møter sju ruskjørere på E6 fra Trondheim til Oppdal:
Markeringen 9. april
I forbindelse med markeringen av 9. april og 75 års-dagen for invasjonen ville vi gjøre noe annerledes og nytt, og ideen om å lage «9. april - minutt for minutt» dukket opp. Målet var at det skal bli en helt ny måte for leserne å oppleve historien på, ved at vi dekket 9.april 1940 slik vi ville gjort det i dag.
Adresseavisen har de siste årene dekket store hendelser gjennom direkte oppdateringer med tekst og bilder. Det gjør det lett og spennende for leseren å følge hendelsene fra minutt til minutt. Med å dekke 9. april som om det skjedde i dag vil vi gi leseren nærhet til og innsikt i de historiske hendelsene denne dagen.
Primært ville vi fortelle hva som skjedde da Trondheim ble okkupert. Men invasjonen var jo over hele Norge, så også det viktigste utenfor Trondheim og regionen ble dekket. Vi startet liveoppdateringen 06.00 og holdt på til 23.00. Gjennom innhenting fra en rekke kilder sørget vi for at leseren ganske nøyaktig fikk vite hva som skjedde hvor og når det skjebnesvangre døgnet.
Deler av Adressa.no-fronten den dagen og tekstliven fikk vintage-utseende så det så ut som 1940. Livestudioet besto av to oppdateringsblokker (feeder). Hovedfeeden med hendelsene, og sidefeed med reaksjoner fra leserne våre. Det var poster blant annet hentet fra Twitter. Vi publiserte også bilder, videoer og artikler om invasjonen på denne feeden.
Vi fikk mange og ikke minst gode tilbakemeldinger gjennom dagen. Flere kommenterte på Twitter, lenket opp på Facebook, og sendte oss mail. Vi hadde også utenlandske lesere - til tross for norsk manus.
Her kan du se hele dekningen vår
På æren løs
Konfliktrådet meklet i 36 innvandrerfamilier:
Jenta trues med syre i ansiktet - kjæresten er ikke «godkjent». Tenåringsgutten kontrolleres - familien er redd han skal bli «for norsk». Kvinnen drapstrues - hun er blitt gravid med «feil» mann. Frykten for rykter blant egne landsmenn er stor.
I desember 2015 satte Adresseavisen søkelyset på æresvold, trusler og sterk kontroll.
Konfliktrådet i Sør-Trøndelag startet i 2012 det nasjonale pilotprosjektet «Et spørsmål om ære?». Prosjektet sprang ut fra Justisdepartementets handlingsplan mot vold i nære relasjoner, der det het at «tilbudet om tilrettelagt dialog skal videreutvikles innenfor saker som gjelder æresrelatert vold, inkludert tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og ekstrem kontroll». Det er første gang et Konfliktråd i Norge systematisk har gått inn i slike saker i et nasjonalt pilotprosjekt. Adresseavisen ba om, og fikk et unikt innsyn i alle de 42 sakene fordelt på 36 familier, i anonymisert form.
Historiene og problemstillingene presenterte vi i en stor nyhetsfeature i Ukeadressa og i flere nyhetssaker. På adressa.no ble det publisert et eget nettrigg med 16 historier fra Konfliktrådets prosjekt. Gjennom sterke enkelthistorier ønsket vi å gi en bedre forståelse av utfordringene i enkelte innvandrerfamilier. I denne serien var det et mål å få flest mulig av de involverte i tale, både familiene, men også ungdommer, foreldre, meglere, kommunen, imamen og integreringsmyndighetene.
I en tid der asylankomstene har gått i været og befolkningen med ikke-vestlig bakgrunn forventes å øke tilsvarende, er det viktig for Adresseavisen å belyse alle mulige konsekvenser av dette, også de negative. Mange av sakene som vi presenterte, handler om ulik grad av integrering i det norske samfunnet. Det mange av familiene sliter med, er nettopp å finne balansen mellom å ivareta hjemlandets tradisjoner og kultur – og å tilpasse seg sitt nye samfunn. Informasjon om og innsikt i disse mekanismene er viktig for en opplyst offentlig debatt om temaet.
Her kan du lese alle historiene om æresvold:
16 historier om vold, trusler og kontroll utløst av ære
– Ønsket om å leve livet var sterkere enn frykten for at de skulle finne meg

Knivstikking på Torvet
14. april 2015, ca. klokken 15.23 skjedde en svært dramatisk hendelse på Torvet i Trondheim. Torunn Mæhlen (47) og hennes daværende kjæreste Tor Helge Eillertsen (50) ble brutalt og uprovosert knivstukket av en nå 26 år gammel mann. Etter at trondhjemmeren hadde knivstukket de to vennene, nektet han å overgi seg til politiet. Han fortsatte å true med kniven. Politiet måtte derfor skyte varselskudd. Dette var det første varselskuddet i Norge etter at den midlertidige, generelle bevæpningen var innført. Adresseavisen har dekket saken tett fra første stund, og var først ute med nyheten. Vi har også intervjuet knivofrene og dekket rettssaken mot 26-åringen.
Dagen etter knivstikkingen fikk vi opplysninger om at knivmannens 20 år gamle kamerat hadde ringt Sør-Trøndelag politidistrikts nødnummer en god stund før hendelsen. Politimester Nils Kristian Moe sjekket operasjonsloggen, men fant ikke at denne samtalen var registrert.
Tre dager etter knivepisoden klarte vi å komme i kontakt med 20-åringen. Han oversendte da en skjermprint fra telefonloggen sin, som viste at han hadde ringt politiets nødnummer 51 minutter før knivstikkingen. Vi ga opplysningene til politimesteren som besluttet at operasjonssentralens lydlogg skulle undersøkes. Han bekreftet deretter at samtalen ble ringt inn nær en time før knivstikkingen, og at melderen varslet om en person med kniv som truet med å ta livet sitt. Dette var imidlertid ikke loggført.
Moe konstaterte at meldingen burde ha vært loggført, og at politiet burde ha rykket ut da de fikk nødtelefonen.
Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av politiets håndtering av samtalen etter Adresseavisens sak.
Vi ba deretter om innsyn i lydloggen fra politiet for å kunne gi leserne svar på hva som ble sagt i samtalene med politiet. Politimesteren sa nei, men etter å ha klaget til flere instanser ga politidirektoratet til slutt innsyn i transkripsjonen av samtalen – som vi deretter omtalte.
Her kan du lese saken

Teppefall
18. juni 2015 publiserte Adresseavisen «Teppefall», hvor identiteten til en av bakmennene bak norges største distributører av narkotika fra det mørke nettet avdekkes. I «Teppefall» følger Adresseavisen krypterte spor ut fra det mørke nettet og til en 29-åring som bor bare noen hundre meter fra Norges største politistasjon i Oslo. Mannen er ikke tidligere straffet og har i årevis skjult seg bak avansert teknologi som Tor, Bitcoin og PGP. I begynnelsen av juni ble han pågrepet av Kripos som følge av Norges første etterforskning av narkotikasalget fra det mørke nettet. Operasjon Marco Polo ble opprettet noen måneder etter at Adresseavisen publiserte serien Silkeveiene, som kartlegger nettopp omfanget av denne lite kjente narkotikakriminaliteten.

Jakten på Corleone
Jakten på «Corleone» er den ukjente historien om Norges største importør av doping. I minst ti år har en nordmann (33) innført vanvittige mengder doping. Saken viser at mannen har vært under politietterforskning tre ganger, ved to av anledningene har han unnsluppet fordi han har reist til Thailand hvor han har oppholdt seg siden. Fra Thailand har han sørget for at over 34 kg doping har havnet i hendene på fire trønderske hovedmenn som solgte midlene til muskeljagende menn over hele landet i årevis. Mennene ble dømt i Operasjon Gilde i Trondheim til norgeshistoriens strengeste straffer for dopingkriminalitet. «Corleone» ble aldri tatt for å ha importert råstoffet til trønderne.
Jakten på «Corleone» viser at sporene etter 33-åringens virksomhet også er synlig i flere av de største norske dopingsakene siden 2007. I tillegg organiserte «Corleone» systemer hvor kjenninger og andre ustraffede menn ble brukt til å ta imot doping og penger ment for videresalg, til å produsere doping i et bolighus og til å sende over 2 millioner kroner tilbake til «Corleone» i Thailand. Samtlige ble dømt mens «Corleone» slapp unna igjen. Nå er mannen siktet av Sør-Trøndelag politidistrikt som har som mål å få «Corleone» utlevert fra Thailand og stilt for retten i Trondheim i løpet av 2016. Saken vår har ført til utspill fra politiker og statsadvokat om å få heve strafferammen for dopingforbrytelser fra 6 til 10 år.
Jakten på Corleone

Kommune- og fylkestingvalget 2015
Eldreomsorgen er alltid en gjenganger i valgår. Vi bestemte oss for å dokumentere hvordan eldreomsorgen er i Trondheim opp mot lovnader som var gitt av byens politikere de siste årene under rødgrønt styre. Vi fikk innsyn i alle avvikene som er meldt inn av ansatte de siste par årene. Vi fant 1781 alvorlige avvik i hjemmebasert omsorg og på sykehjem. Mange av dem handlet om feilmedisinering, seksuelle overgrep, vold og trusler. Sakene vakte riksoppmerksomhet og ble et tema i valgkampen. Det førte blant annet til at Oslo endret policy og ga innsyn i sine avvik. I Trondheim lovet ordføreren en økning i grunnbemanningen.
Valgkvelden satset vi på dekning i tre kanaler: nett, tv og papir. Vi hadde direktesending på TV fra vårt nye studio i nytt hus i Trondheim sentrum med programleder, kommentator og gjester i studio. En flerkameraproduksjon med innslag fra valgvaker og på Skype. I tillegg hadde vi livestudio på adressa.no hvor vi tok inn hendelser, debatt, reaksjoner fra sosiale media og fra egne reportere i felten. 8000 fulgte TV- sendingen denne kvelden, mens vi på adressa.no hadde tilsammen 1,699 mill sidevisninger. Dette er 4-500 000 flere sidevisninger enn på en vanlig dag.
Vi nådde mange i Midt-Norge med våre nyheter om valgresultat, analyser, kommentarer og reportasjer i tråd med samfunnsoppdraget til Adresseavisen. Med full innsats fra hele redaksjonen.
Her kan du se noen av sakene fra valgdekningen i år:
Kommentar: Uovervinnelige Rita
Venstre beholder sine fire i bystyret i Trondheim
Hvor lenge vil Rita sitte?
- For å være ærlig, dette hadde jeg ikke trodd
Pensjonistpartiet ser ut til å ha gjort et brakvalg i Trondheim
Fortsatt Ap-styre i begge trøndelagsfylkene
Skuffende resultat for Høyre i Trondheim
Overraskende stor Ap-oppslutning etter forhåndsstemmene