Fosna-Folket

De store nyhetssakene sto i kø i 2015. Noen var dramatiske, andre hadde historisk sus over seg. Verftet i Rissa gikk for første gang konkurs i oktober, men bare tre uker senere våknet det til liv igjen under navnet Fosen Yard AS. I juni kom sjokket om at Statkraft skrinla vindkraftutbyggingen på Fosen. Men bare uker senere ble det klart at prosjektene skulle vurderes på nytt. Kommunevalget ble både dramatisk og intenst. Forhandlingene om sentrale posisjoner ble en thriller i flere Fosen-kommuner. Året ble avrundet med at Rissa og Leksvik gjorde historiske vedtak om å slå seg sammen. 2015 har satt spor etter seg i lokalhistoriebøkene. Fosna-Folket har dokumentert historien grundig, men også på en objektiv og troverdig måte.

 

 

 

Fakta
Samlet opplag 5942
Utgiversted Brekstad, Ørland kommune
Ansvarlig redaktør Alexander Killingberg (26)
Ørland, Bjugn, Rissa, Leksvik, Åfjord, Roan og Osen kommuner
Kommer ut tirsdag, torsdag, fredag
Daglige lesere totalt
16000
Daglige brukere på nett
10000
Daglige brukere på mobil
5000
Fordeling lesere
  • Antall sider produsert
  • 3888
  • Redaksjonelle årsverk
  • 7
  • Fordeling stoff/annonser
  • Antall lederartikler
  • 0
  • Antall kommentarer
  • 151
  • Antall innlegg på nett
  • 4000
  • Refuserte innlegg på nett
  • 100
  • Antall leserinnlegg
  • 700

    Mål og prioriteringer

    Fosna-Folkets absolutt viktigste mål er å være først og best på de største nyhetssakene på Fosen. Der innfridde vi i 2015.

    Vi var først på nyheten om at Statkraft stanset planene om vindkraftutbyggingen på Fosen i begynnelsen av juni. På saken hadde vi konkurranse fra regionale og nasjonale medier. Vi meldte først om konkursen til Rissa-verftet, og vi var også først ute med å fortelle at verftet var i gang igjen under navnet Fosen Yard AS. Valgnatten var vi til stede i kommunene og fulgte forhandlingene tett. Vi presenterte de nye ordførerne, varaordførerne og de nye samarbeidskonstellasjonene fortløpende utover natten. Her kunne heller ingen måle seg med oss, og slik bør det være. Fosna-Folkets lesere skal være trygge på at lokalavisa evner å være nyhetsledende i sin egen region, selv om vi på en rekke saker konkurrerer mot større aviser og medier. Den ene store saken vi ikke var først med å fortelle om i 2015, var overgrepsbildesaken hvor en fosning i 40-årene var siktet for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder. Adresseavisen meldte først om saken, men Fosna-Folket fulgte raskt opp og dekket saken kontinuerlig frem til rettsaken i januar 2016. At vi har vært først på de fleste store og viktige Fosen-sakene, har ført til en rekke NTB-siteringer, noe som er god omdømmebygging for avisa.

    I 2015 fortsatte vi arbeidet med å utvikle Fosna-Folket.no til et enda bedre nettsted. Leserundersøkelsene fra Norfakta indikerer også at vi er på riktig vei. To målinger på rad, den siste i november 2015, viser nå at sju av ti fosninger leser Fosna-Folket.no ukentlig. I Ørland leser åtte av ti Fosna-Folket.no hver uke. Spesielt de siste månedene av 2015 var preget av meget god trafikk. En del skyldes nok hendelser som inntreffer tilfeldig, for eksempel storbrannen på Brekstad, men noe må også kunne tilskrives systematisk og målrettet arbeid over tid. Til tross for at vi er en relativt liten avis, klarer vi å være svært raskt ute med hendelsesnyheter, samme når på døgnet de skjer. For å gjøre nettavisa enda bedre, må vi bli flinkere til å skrive mer om folk flest. Absolutt alle har en god historie eller noe å fortelle. I en tid hvor media blir stadig mer presset på ressurser, er det kanskje ekstra viktig iblant å tvinge seg til å ta seg tid til det nære og mer folkelige stoffet. Spesielt i en lokalavis.

    To nye satsinger kom på lufta i 2015. Fosna-Folket fikk sin egen væreside med navnet «vind8». I tillegg ble grasrotprosjektet «Mitt Lag» lansert. Konseptet er utviklet av avisa Hitra-Frøya.
    I forbindelse med kommunevalget publiserte Fosna-Folket ved journalist Berit Buran Juul flere artikler i serien «De listevillige». Dette journalistiske prosjektet ga leserne bedre innsikt i hvem som sto på valglistene. Kjønn, alder, arbeids- og utdanningsbakgrunn var noe av det vi systematisk kartla.

    For Fosna-Folket er det et absolutt mål å være først og best på de store nyhetssakene på Fosen. Avisa var først med å omtale både konkursen og oppstarten til Rissa-verftet. Her er verftsdirektør Anders Straumsheim på vei ut fra hurtigruta i Trondheim. Minutter tidligere hadde han, Rissa-ordfører Ove Vollan (H) og representanter fra Hurtigruten AS offentliggjort at det nye selskapet Fosen Yard AS hadde inngått en kontrakt med Hurtigruten AS til en verdi av 550 millioner kroner. Foto: Sigrun Overland

    Legg til i min rapport

    Avisens samfunnsrolle

    2015 var et begivenhetsrikt år. Store nyhetssaker som vindkraftsaken, uroen ved Rissa-verftet, overgrepsbildesaken og kommunesammenslåing preget nyhetsbildet.

    I alle disse sakene har Fosna-Folket bidratt til å gi leserne en dypere innsikt, bedre forståelse og forutsetning for å mene noe. For eksempel da vi dekket forhandlingene etter valget i Leksvik. Fosna-Folket var flue på veggen kveld etter kveld og skrev hvem som gikk ut og inn av forhandlingene. Det var et stort poeng for oss som avis å fortelle ikke bare hvem som endte opp i posisjon og opposisjon, men hvordan det skjedde i detalj. Og ikke minst hvorfor det ble slik. Dette handler om hvordan innbyggernes stemmer blir forvaltet.
    Vi har gjennom 2015 hatt det kritiske blikket vi skal og bør ha. Vi har løftet frem tema og problemstillinger som kanskje ikke ville blitt belyst uten vår tilstedeværelse. Et godt eksempel er den økonomiske situasjonen i Bjugn kommune. Her har vi belyst kommunens merforbruk. Vi har dessuten forsøkt å formidle blant annet ved hjelp av digital grafikk, i detalj hva kommunen bruker pengene på. Et eksempel på at Fosna-Folkets journalistikk har spilt en rolle og skapt endring, er saken om arbeidsstua ved helsesenteret i Bjugn. Etter flere oppslag vedtok politikerne at den ikke skal legges ned.

    Fosna-Folket dekket forhandlingene etter valget tett. Leksviks nye ordfører var først på plass to dager etter valget. Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg og fikk 10 av 25 kommunestyrerepresentanter. Her er Aps ordførerkandidat Knut Ola Vang på vei inn til forhandlinger med Venstre, KrF og SV. Vang og Ap lyktes ikke med å sikre flertall i kommunestyret. Dermed ble Høyres Steinar Saghaug ny ordfører. Foto: Alexander Killingberg

     

    Årets mest sette videoer:
    1. Denne Northug-parodien har du aldri sett før: 28 871 avspillinger
    2. Her dekker Madcon-Yosef til Siris gjennomsiktige kjole: 21 951 avspillinger
    3. Her har det nettopp eksplodert: 6577 avspillinger
    4. - Eksplosjon fikk bakken til å riste: 6447 avspillinger
    5. Bli med på kjøretur over nyveien: 6171 avspillinger

     Årets ti mest leste saker:
    1. Nå blir sinkene anmeldt (sak fra 2014): 48 652 visninger
    2. Trafikksinke fikk refs av UP: 35 504 visninger
    3. Denne Northug-parodien har du aldri sett før: 31 269 visninger
    4. Hilde vant Folkets fosning: 30 993 visninger
    5. Her dekker Madcon-Yosef til Siris gjennomsiktige kjole: 24 976 visninger
    6. Fosna-Folket dekket valget live i sju kommuner: 19 701 visninger
    7. Bjørn drepte elg i Åfjord: 14 995 visninger
    8. Sjekk topplistene her: 14 194 visninger
    9. 50 prosent ja, 50 prosent nei i Leksvik: 12 403 visninger
    10. Glupsk gjedde bet Tea (6) til blods: 12 294 visninger

    Legg til i min rapport

    Priser

    Fosna-Folket ved Skjalg Ledang, Alexander Killingberg og Snorre Berg ble i februar 2015 tildelt «Den trønderske journalistprisen 2014» innen kategorien «Lokaljournalistikk».

    Avisa vant prisen for sitt fokus på inhabilitet i Ørland kommune. I begrunnelsen het det blant annet at «vinnerbidragets avsløring av inhabile politikere har ført til opphevelse av tidligere politiske vedtak og økt oppmerksomhet om uryddige forhold i lokalpolitikken».
    Redaktør Alexander Killingberg vant også sammen med Adressa-journalist Pål E. Solberg Polaris medias hovedpris 2014 for prosjektet «Livet etter drapsdommen». Det journalistiske prosjektet ble publisert mens Killingberg jobbet som journalist i Adresseavisen.

    Fosna-Folket og sparebankene på Fosen delte også i 2015 ut Fosenprisen. Prisen er til for å hedre lag eller enkeltpersoner som har utmerket seg innen kultur og idrett. I fjor reiste Fosna-Folket rundt og presenterte om lag 20 kandidater med både tekst, bilde og video. Vinnerne fikk senere prisen delt ut i sitt nærmiljø.

    Også i 2015 delte Fosna-Folket og sparebankene på Fosen ut Fosenprisen. Nytt av året var at prisvinnerne fikk overrakt prisen helt uten forvarsel. Her mottar 12 år gamle Sara Ulset fra Bjugn talentprisen innen kultur. Ulset satt på Værnes og ventet på flyet da hun ble overrasket av Fosna-Folket. Foto: Magnus Okstad

    Legg til i min rapport

    Journalistfaglig utvikling

    Avisa har i 2015 i større grad tatt i bruk grafiske virkemidler, spesielt på nettavisa.

    Flere av journalistene er blitt kompetente til å lage digitale grafikker som gjør det visuelle uttrykket bedre.
    Fosna-Folket har også testet utstyr for å kunne sende nett-tv live. Våre lesere vil i 2016 få se mer av dette.

    Legg til i min rapport

    Etikk

    Fosna-Folket fikk i 2015 ingen kritikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU) og ble heller ikke felt av PFU. Utvalget behandlet i 2015 ingen saker fra Fosna-Folket.

    De mest interessante presseetiske diskusjonene internt i redaksjonen i 2015, omhandlet identifisering av personer i ulykker og straffesaker. Spesielt i overgrepsbildesaken tok Fosna-Folket tidlig en avgjørelse rundt identifiseringen av fosningen som først ble siktet. Andre medier valgte å omtale mannens eksakte alder, mens Fosna-Folket nøyet seg med å skrive en mann i 40-årene. I en sak som fikk såpass mye medieoppmerksomhet, ville svært mange i lokalsamfunnet være interessert i å finne ut hvem siktede var. Ved å skrive eksakt alder, er det mye enklere for folk å utelukke noen og mistenke andre. Vi mente rett og slett at det ikke var nødvendig å skrive eksakt alder. Slik vi vurderte det, var det ikke en vesentlig viktig opplysning om mannen var 41 eller 49 år gammel.
    Fosna-Folket har som mål å fortsette den gode presseetiske trenden vi er inne i. Vi har kontinuerlig presseetiske diskusjoner internt, noe som er svært viktig. Vi har spesielt fokus på å ivareta kravet til samtidig imøtegåelse.

    Trafikkulykke ved Gjølgavatnet i Bjugn i mai 2015. Sjåføren satt fastklemt og ble frigjort av brannvesenet. Mannen kom fra ulykken uten alvorlige skader. På bildet letter luftambulansen fra ulykkesstedet med sjåføren om bord. Brannmannskapene kan puste lettet ut. Som bildet viser, måtte de skjære av taket på bilen for å redde ut sjåføren. Foto: Alexander Killingberg

     

    Alexander Killingberg
    Ansvarlig redaktør
    Fosna-Folket


     

    Legg til i min rapport