Opdalingen skal være en fri og uavhengig lokalavis for Oppdal og Rennebu kommuner.
Vi skal være nyhetsledende i vårt distrikt, og vi skal være først ute med de store nyhetene som angår våre to kommuner. I 2015 har vi stort sett innfridd dette målet, men vi tenker også at det vi har et forbedringspotensial opp mot vår lokale konkurrent og regionavisen inne i Trondheim.
Redaksjonen jobber etter tre nøkkelord; vi skal være modige, balanserte og positive. «Modige» fordi en redaksjon i en lokalavis må tørre å utfordre lokale maktkonstellasjoner, forventninger og personlig press, «balanserte» fordi det vil skille oss ut fra andre (i sosiale medier, i politiske sammenhenger etc.) som gjerne velger å ta side i lokale konflikter, og «positive» fordi et lokalsamfunn trenger en positiv støttespiller, selv om vi selvsagt også er nødt til å skrive om mindre hyggelige nyheter når de blir en del av dagsordenen.
Torsdag 22. januar 2015, klokken 08.00 ble ansvarlig redaktør i Opdalingen, Tore Aasheim, oppringt av styreformann Tore Dyrnes; der og da fikk redaktøren for første gang vite at Amedia-avisa Opdalingen, sammen med Stjørdalens Blad og Malvikbladet, var solgt til Adresseavisen Gruppen og Polaris, og en halv time senere satt redaktøren i møte med sin nye styreleder.
Da hadde de ansatte allerede vært gjennom en turbulent tid der Amedia hadde prøvd å kjøpe opp den lokale konkurrenten, og da det falt i grus oppdaterte man den 80 år gamle avisa med ny produksjonsplattform, ny design og ny hjemmeside. Ledelsen og de ansatte i mediehuset Opdalingen AS reagerte udelt positivt på oppkjøpet, «nå er vi endelig kommet hjem,» var gjennomgangstonen, men en ting sto klart for alle; overgangen ville bety en ny omfattende runde med skifte av produksjonssystemer, både for redaksjonen og markedsavdelingen.
2015 ble altså et helt annerledes år enn det medarbeiderne og ledelsen i Opdalingen hadde sett for seg, noe denne redaksjonelle årsrapporten også vil bære preg av. Overgangen fra et konsern til et annet fører også til at tall og statistikker ikke helt stemmer overens, men det er likevel prøvd å skape et bilde av det redaksjonelle året i Opdalingen.
Avisa ble grunnlagt og eid av Knut H. Dørum, som også var den første redaktøren, og Ivar Fjøsne, som var avisas forretningsfører. Opdalingen kom ut første gang fredag 6. juli 1934. Redaktørstillingen ble ikke heltidsstilling før i 1984 da Ove Karlsvik ble ansatt. Opdalingen ble kjøpt av Norsk Arbeiderpresse (Amedia fra 2012) i 1977, gjennom Aura Avis. Avisa ble senere skilt ut som et eget selskap; Opdalingen AS. I 2015 ble Opdalingen kjøpt opp av Adresseavisen Gruppen.
I 2015 satte vi tidlig lokalvalget (kommune, fylkeskommune, kirke) på vår agenda. Vi hadde nedtelling til valgdagen på forsiden av avisen, og vi lot også listetoppene i alle partiene som stilte til valg lokalt være «gjesteredaktører» i avisen for å fremme sine politiske tanker og ideer. Dette skapte engasjement rundt avisen, stoffet og de politiske partiene.
Etter en periode med store omskiftninger skal Opdalingen nå fokusere på å bli en lokalavis for framtida. Det betyr blant annet å posisjonere seg enda sterkere i den lokale konkurransen med en annen lokalavis på cirka samme størrelse som Opdalingen. En slik konkurransesituasjon finnes bare fem andre steder i landet, og det er vel på det rene at om noen år så vil bare én av to småaviser i lignende situasjoner overleve.
Opdalingen er rigget for framtida, med ny nettavis, ny produksjonsplattform, egen app, ny tidsriktig design og nye tjenester som ny kalender, eget fordelskort, aktivitetsgruppe, eget opplegg for leserreiser etc. Når vi i tillegg kan jobbe sammen med de andre lokalavisene i Adresseavisen Gruppen både faglig og teknisk, samt at vi kommer til å satse videre på levende bilder, tenker vi at vi stiller sterkt i konkurransen framover.
Opdalingen må jobbe enda hardere for å bli nyhetsledende i vårt distrikt. Målet er først og fremst å slå regionale nyhetsleverandører som Adresseavisen og NRK Trøndelag. Samtidig tester vi ut samlokalisering med Adresseavisen her i Oppdal, det gir større faglig miljø for begge parter, samtidig som vi i gitte situasjoner kan samarbeide. Dobbeltarbeid i dagens tøffe mediehverdag er bortkastet tid og penger. Og mens andre aviser kutter lokalkontorer så prøver vi ut ordningen med eget delvis bemannet lokalkontor på Berkåk i Rennebu kommune for å styrke vår posisjon også i denne kommunen.
Som lokalavis må Opdalingen jobbe enda mer med å komme tett på. I konkurranse med sosiale medier og andre er det viktig å komme tettest mulig på. Her tilbyr vi nå en ny arrangementskalender som er spesialtilpasset mobiltelefoner. Opdalingen tar også mål av seg til selv å være tilstede på sosiale medier som Facebook, Snapchat, Instagram og Twitter.
På slutten av 2015 gjennomførte vi en ekstra satsning på levende bilder. Dette førte til positiv reaksjon fra våre lesere, men siden oppkjøringen til overgangen til Polaris gikk inn i sitt mest hektiske nivå måtte vi fokusere på driftskritiske arbeidsoppgaver. Vi mistet også muligheten til live-sendinger når vi avsluttet samarbeidet med Amedia, men regner med å komme sterkere tilbake når vi kommer over på Schibsteds TV-plattform til våren.