Mediehuset Altaposten har på de ulike plattformene forsøkt å være et meningsbærende talerør for lokalsamfunnene og en kritisk aktør i samfunnsdebatten.
I tråd med idealene i Redaktørplakaten og Vær-varsom-plakaten har vi vært opptatt av å synliggjøre og avsløre stridbare politiske temaer. I 2015 fulgte Altaposten tett den såkalte Espen-saken, der det viste seg at funksjonshemmede ungdommer ikke fikk nødvendig oppfølging i skoleverket, i tråd med intensjonen i regler og lovverk. Det kritiske fokuset mobiliserte Fylkesmannen i Finnmark, som gjennom sine krav og bestemmelser har sørget for endringer i fylkeskommunale prioriteringer og budsjetter for 2016.
Migrasjonen av flyktninger og asylsøkere skapte i 2015 en egen arktisk korridor via grensestasjonen på Storskog. Over 5.500 migranter passerte grensa i løpet av høsten og forvinteren. Selv om dette i utgangspunktet skjer i Øst-Finnmark, 50 mil unna Alta, har Altaposten prioritert å lage rapport fra Kirkenes og fulgt opp denne utviklingen med dekning og kommentarer. I tillegg har opprettelsen av asylmottak i Alta og akuttmottak på Seiland blitt fulgt opp med tett redaksjonell oppfølging. Spesielt har vi hatt fokus på integrering og samhandling mellom Altas innbyggere og asylsøkere.

I valgåret har Altaposten satset på bred og tung dekning av spesielt kommunevalget i Alta. Muligheten til å følge opp fylkestingsvalget og kommunevalget i både Loppa og Kautokeino er dessverre redusert på grunn av bemanning, men vi er svært opptatt av å slippe til ulike stemmer i valgdekningen i nord. For Altas vedkommende kulminerte valget med en dramatisk konstituering som fikk rikspolitisk oppmerksomhet, der Altapostens multimediale dokumentasjon av hendelsene ble viktig. Direkte radio og filming er viktig dokumentasjon av så dramatiske hendelser, der makta skiftet hender på «direkten».

Andre viktige temaer for Altaposten i 2015 har vært helsetilbudet i regionen, det kommunale helse- og omsorgstilbudet, samt infrastruktur ved utbyggingen av E6 vest for Alta, utbedringen av riksvei 93 sør for Alta, utvidelsen av rullebanen ved Alta lufthavn, bygging av en avlastningsvei med mulig bruk av bompenger.
Næringsutviklingen i vekstsenteret Alta krever også tett oppfølging, enten vi henspeiler på Altas omfangsrike bygge- og anleggsbransje, handelsnæringen, reintallstilpasningen, primærnæringene og ikke minst det anstrengte forholdet mellom havbruksnæringen og villaksen i en nasjonal laksefjord. Alta er fjerde største oppdrettskommune, men huser samtidig verdens beste lakseelv, noe som skaper store spenninger. Byggingen av et nytt lakseslakteri har blant annet vært et stort tema.
Vi er samtidig bevisst på Altas rolle som vekstmotor og knutepunkt for et fylke i framgang. I dette ligger det også at skolesenteret står sentralt i dekningen, både grunnskolen, videregående skole og Altas posisjon som vertskommune for Universitetet i Tromsø, Campus Alta. Innovasjon og kompetanse er viktige grenseløse temaer, samtidig som debatten om strukturendringer i Alta-skolene har skapt stor debatt.
Finnmarks særskilte krigshistorie har krevd tilbakeblikk, med stort fokus på kampen til Alta bataljon ved Narvikfronten og jubileet for frigjøringen. To gjenlevende veteraner ble hedret i Alta i 2015.
Altas vitale sports- og kulturmiljø har stått svært sentralt i 2015, der kombinasjonen av bredde og topp følges opp. Utøvere som Finn Hågen Krogh, Håvard Klemetsen og Petter Eliassen står sentralt, men også store arrangementer som Finnmarksløpet, Altaturneringen og norgesmesterskap gir mobilisering, blant annet med streaming av ulike begivenheter. Festivaler og konserter følges opp med omfattende dekning.