Harstad Tidende

Harstad Tidende Harstad Tidende er den viktigste leverandøren av nyheter og informasjon i harstadregionen – og den sentrale arenaen for diskusjon og ordskifte. Harstad Tidende skal gi leserne relevant informasjon, inspirasjon og irritasjon, og på den måten være den institusjonen som gir befolkningen identitet. Man skal ikke føle seg som et fullverdig medlem av lokalsamfunnet uten å lese Harstad Tidende. Harstad Tidende: En kritisk medspiller!

Fakta
Samlet opplag 9200
Utgiversted Harstad
Ansvarlig redaktør Kjell Rune Henriksen (45)
Harstad, Kvæfjord, Lødingen, Skånland, Evenes, Tjeldsund, Ibestad, Gratangen
Kommer ut Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag
Daglige lesere totalt
25000
Daglige brukere på nett
13000
Daglige brukere på mobil
8000
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 9120
 • Redaksjonelle årsverk
 • 13
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 304
 • Antall kommentarer
 • 42
 • Antall innlegg på nett
 • 4908
 • Refuserte innlegg på nett
 • 900
 • Antall gjestekommentarer
 • 75
 • Antall kronikker
 • 4
 • Antall leserinnlegg
 • 1520

  Harstad Tidende 2015

  I oktober 2014 ble redaksjonen i Harstad Tidende nedbemannet med sju årsverk.  I realiteten snakker vi om et kutt i staben på nærmere én tredjedel, og det ligger i sakens natur at det byr på utfordringer. For mediehuset Harstad Tidende har 2015 derfor vært preget av omstilling og finjustering av organisasjonen opp mot det samfunnsoppdraget som tilligger oss. Det har i stor grad handlet om å løse de samme oppgavene og de nye utfordringene med langt færre ressurser. Aldri før i mediehusets 128-årige historie har vi stått overfor et mer krevende oppdrag.

  Etter én omdreining på årshjulet, føler jeg imidlertid behov for å uttrykke tilfredshet med omstillingen. Vi har levert flere sider på print enn i 2014, og hvis vi ser print og digitalt under ett, leverer vi flere nyheter enn noen gang. Tilbakemeldinger og engasjement blant våre lesere viser også med all tydelighet at det lokale mediehuset er viktig og har en sterk posisjon.

  Dette understøttes også av de kvartalsvise målingene som gjennomføres av Norfakta på oppdrag fra Polaris. Kurven klatrer oppover, og de siste målinger viser at vi vi er større enn VG både på ukentlig og daglig dekning i vårt utgivelsesområde.

  Utviklingen på mobil er god, mens vi ser at trafikken på classic flater ut. I perioder opplever vi også en marginal nedgang både når det gjelder unike brukere og sidevisninger.

  Omstilling gir oss også muligheter, og Harstad Tidende har valgt å møte utfordringene med offensivitet. Våre redaksjonelle hoder har blitt betydelig mer digitalt orientert, og spesielt i forbindelse med valget viste vi hva som bor i oss på den digitale arena. Her kan vi med stolthet vise til mange videoinnslag, direktesendinger og en avsluttende studiosending med partilederne når valgresultatet var klart like over midnatt.

  2015 har vært krevende, men det ga oss også noen muligheter. Vi grep dem, men vi kan feste grepet enda hardere. Det skal vi gjøre i 2016.

  Legg til i min rapport

  Samfunnsrollen, makt og innflytelse

  Harstad Tidende følger opp samfunnsoppdraget og setter dagsorden. Her er ett eksempel.

  I lange tider har næringslivsaktører i Harstad vært herjet av en innbrudds- og tyveribølge. En rusavhenig og psyskisk syk harstadværing har alene stått bak over 200 av innbruddene mens helsevesen og politi har stått som avmektige tilskuere. Helt til Harstad Tidende tok saken.

  Etter en artikkelserie med mange kritiske innfallsvinkler, ble det løsning i saken. Mannen ble tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus og har fått et behandlingstilbud. Harstad Tidendes gjennomslagskraft i denne saken viser med all tydelighet at lokalmediet fremdeles har stor makt og innflyte i et lokalsamfunn. Vi utgjør en forskjell. En stor forskjell.

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Journalstikken i mediehuset Harstad Tidende har solid forankring i presseetikken. Det er også årsaken til at vi i de senere år ikke har blitt felt i Pressens Faglige Utvalg. I 2015 ble vi klaget inn for én sak. Saken vi ble klaget inn for, var en artikkel på ht.no der vi fortalte våre lesere at Rema-kunder i Harstad nå kunne betale for seg ved å bruke en app på mobiltelefonen. Hensikten fra vår side var å fortelle våre lesere at dette fenomenet hadde kommet til Harstad, samt opplyse hvordan det fungerer. Med andre ord en forbrukerorientert sak. Klager mente artikkelen fremstod som ren reklame for tjenesten, og at den kunne forveksles med en annonse.  

  Klagen ble vurdert av sekretariatet og oversendt utvalget med forslag om forenklet saksbehandling. Dette fordi det etter sekretariatets mening ikke forelå brudd på god presseskikk.

  Innstillingen fikk utvalgets tilslutning.

   

   

  Legg til i min rapport

  68,47N - Vi følger Harstads utvikling

  Harstad Tidende følger Harstads utvikling tett. I 2014 har avishuset gitt ut to utgaver av magasinet 68,47N.

  2014 og årene fremover vil fremstå som noen av de mest ekspansive årene harstadregionen har opplevd. Det skal investeres milliarder i veier, gang- og sykkelstier, bru, skipsverksteder, tunneler, kjøpesentre, tomter, kontor- og leilighetsbygg.  Øyene nord i kommunen blir nå knyttet sammen og vil bli et mer tilgjengelig bo-, fritids og jobbområde. I løpet av neste år kommer en ny sentrumsplan som skal koordinere og legge premissene for utviklingen sentralt i kystbyen Harstad – som har vokst til å bli Hålogalands viktigste handels- og serviceby. 

  Denne utviklingen er noe Harstad Tidende har tatt på alvor. Gjennom to utgaver har vi snakket med innbyggere som vil prege byen – og de som vil preges av den. Med 68,47N vil Harstad Tidende skape nye fortellinger om Harstad. 

  Her kan du lese siste utgave.

  Legg til i min rapport

  Harstad Tidendes magasinproduksjon

  Harstad Tidende har en rik magasinproduksjon. I 2014 ga mediehuset ut flere magasiner med ulike nedslagsfelt og tema.

  Legg til i min rapport

  Levende bilder

   Ht.no har stolte tradisjoner for levende bilder. I mange år drev avisen og tv-kanalen TV Hålogaland. Da den ble lagt ned, videreførte avisen satsingen på levende bilder over på nett og Ht.no.

  I 2014 hadde ht.no over 230.000 visninger på video. I 2014 hadde ht.no 392.314 visninger. 

  Dette er våre mest sette videoer:

  1. Er dette den nye Facebook-trenden?

  I april tok det helt av på Facebook og i fjæra i Nord-Norge med farsotten Hopp i havet. I sommer lanserte harstadværingen Frode Bøe det han mente burde bli en ny trend på Facebook, der han utfordret venner til å sitte i bar overkropp på verandaen. - Man må jo ha det litt artig og kose seg i det været som er, sa Bøe, som på ingen måte var deprimert selv om gradestokken viste sju grader og det striregnet. Videoen kan du se på nytt øverst i saken.

  2. Minutter før kjørte biler på denne veien

  I september raste deler av veien sammen i Breivikbotn på Tjeldøya i Nordland, cirka ti kilometer sør for Ramsund bru i Tjeldsund kommune. Det gjorde at bygda Myklebostad ble isolert. Like før veien raste ut kjørte biler forbi rasstedet. Se den dramatiske videoen på nytt her.

  3. Harstad - a great place to live

  Til Harstadkonferansen 2014 laget Harstad Tidende en video der vi stiller spørsmålet om Harstad er attraktiv nok. Vi tok for oss tre spørsmål man bør stille seg om en by: Hvem er her, hva er her og hva skjer? Noe av svarene er med i denne videoen, som du kan se på nytt her.

  4. Ingen vet hva dette fenomenet er

  Hilde Ursin fikk en uvanlig turopplevelse. Hva er det som beveger seg på Haukebøvannet i Harstad? - Først var det en tynn stripe langs vannkanten. Plutselig dro det lengre ut og deretter fikk den en rasende fart, forteller Ursin. Fortsatt har vel ingen gitt en god forklaring på fenomenet. Døm selv. Se videoen på nytt her.

  5. Statoil flytter til sentrum

  Statoil har valgt å flytte til Harstad sentrum. Etter å ha brukt et halvt år på å vurdere forskjellige byggeprosjekter, inngikk Statoil avtale med Harstad Skipsindustri. Det betyr at Statoil flytter inn i nye lokaler rett i utkanten av Harstad sentrum i 2017. I videoen, som du kan se her, kan du se hvordan det nye bygget vil bli seende ut.

  6. Truls møter Sophie Elise

  Superbloggeren Sophie Elise Isachsen lærte komiker Truls Svendsen et par triks i Harstad-episoden av Truls tv-program Oppdrag Hurtigruten. Se videoen her.

  7. Her går det skikkelig galt under hevingen av ferga

  Ikke alt gikk etter planen da den gamle Tjeldsundfergen III skulle heves ved kai i Oslo. I videoen tatt av en nabo ser man hvordan båten knekker under hevingen. Se videoen på nytt her.

  8. Semitrailer sto fast

  En estisk semitrailer sto i begynnelsen av desember fast i bakken mellom Esso i Sama og blåhuset, i Eriks gate. Bilen sto med snuten så vidt oppe i Hans Egedes gate og sto i fare for så skli bakover hver gang sjåføren har prøvde å ta løs. Da ville den i så fall sklidd rett ned i Storgata midt i ettermiddagsrushen. Se videoen på nytt her.

  9. Fryseboks på ville veier - igjen

  Saken fra 2005 om harstadmannen med fryseboksen på slep, ble i løpet av 2014 vekket til livet igjen av utrykningspolitiet. Se politiets egen video av den utrolige hendelsen.

  10. Snart kan damene dusje med denne smukkasen

  Årets aprilspøk på ht.no slo godt an. Det var Grottebadet selv som kom med forslaget om å lure deg til å tro at de skal innføre unisexgarderobe i nær framtid. HT ble villig med på spøken som gikk ut på at Grottebadet til og med ha betalt for å gi deg et privat avlukke. Se videoen på nytt her.

   

  Great Place to Live
  Legg til i min rapport

  Mest lest

  Her er de fem mest leste sakene på ht.no i 2014.

  1. Hold avstand, takk - Ser du hunder med gule bånd skal du holde avstand.

  2. Hele landet vil lese Ingvilds historie - Sykehjemsassistent Ingvild Antonsen fra Harstad sitt sterke oppgjør med fordommene har fått enorm oppmerksomhet.

  3. Kan være skader for millioner - Båt veltet med mannskap om bord.

  4. - Sitter med tårer her - Mailis Grung spurte bare etter en vinterdress til ei fattig jente. Se hva som skjedde.

  5. 16-åring døde under fotballtrening - - Dette er en tragisk sak, sier politiet.

  Legg til i min rapport