Gjennom året har vi fokusert på fortellerteknikk, både digitalt og på papir. Vi har prøvd å plukke opp aktuelle saker for utprøving av ulike fortellermetoder, og sett spesielt på samspillet mellom tekst, foto og levende bilder.
I det daglige arbeidet har vi prøvd å være tydeligere i prioriteringene, og gjennom dette skaffe oss rom til å dykke dypere ned i de sakene vi velger å løfte frem. Vi har prøvd å dreie fokus over på to arbeidsstrømmer:
- Den umiddelbare: Hendelsesnyhetene
Reportasjen
I tillegg har vi gjennom prosjekt «Ukeslutt» prøvd å videreutvikle meningsjournalistikken. Dette innebærer at flere egne medarbeidere har skrevet kommentarer – og at vi har rekruttert flere nye fagkommentatorer til avisa. Sammen med NRK arrangerte vi debatt og folkemøte i forkant av lokal- og fylkestingsvalget. Vi hadde også samsending sammen med NRK under trekningen av MFK sin motstander til 16- delsfinalen i Europa League. Dette ga viktig lærdom i produksjon og planlegging av direktesendinger
Konkurransesituasjonen lokalt er endret, spesielt i de digitale kanalene. Vi kjører jevnlig målinger som viser vårt styrkeforhold opp mot mediehusene VG og NRK Møre og Romsdal. På disse målingene har Romsdals Budstikke en solid posisjon. Vi er betydelig bedre dekning enn NRK. Og vi er på de fleste målingene gjennom året større enn VG på målinger for Molde. Vi ser av disse målingene at vi har en sterkere oppslutning i Molde enn vi har i de øvrige dekningsområdet. Vi ser at oppslutningen om Romsdals Budstikkes digitale produkter øker. På papir er vi den største dagsavisa i ni av to kommuner.
I samarbeid med redaksjonsklubben et temamøte om sosiale medier. Romsdals Budstikke har også deltatt på en rekke debatter og fagmøter.
Romsdals Budstikke flyttet i 2015 deadline for papiravisa fra kl. 22.30 til kl. 21.00. Dette innebar endrede arbeidsrutiner. Spesielt for sportsredaksjonen som dekker seine fotballkamper har dette vært en utfordring. I forkant av deadlineendringen hadde vi prosess for å lage gode arbeidsverktøy som sikrer gode papirleveranser tett opp til deadline. Endret deadline utløste også en debatt om tidspress, feilfrekvens og kontrollrutiner.
Et sentralt journalistfaglig område har vært åpenhet i det offentlige. Redaktør Ole Bjørner Loe Welde har holdt foredrag om dette i to av kommunestyrene i dekningsområdet, Molde og Eide. I tillegg har vi utfordret kommune administrasjonen i flere av våre kommuner på offentlighet og eventuelt meroffentlighet. Dette arbeidet vil vi også fortsette i 2016.
Avisa evalueres daglig på morgenmøtene. I tillegg har det blitt arrangert egne møter om aktuelle satsinger og prosjekter. Oppslutning og lesing overvåkes gjennom flere ulike digitale verktøy, og vi har i 2015 lagd mer ressurser i å analysere lesemønster og lesevaner. Satsingen på RB Pluss har også gitt oss verktøy for å identifisere forskjeller i lesevaner mellom gratis og betalt innhold.
Etikk
Romsdals Budstikke hadde ingen saker til behandling i pressens Faglige Utvalg i 2015. Saker/problemstillinger som var oppe til debatt var:
Bilde fra ulykkeshendelser: I samband med at et annet mediehus i vårt dekningsområde ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for bruk av et ulykkesbilde gikk vi gjennom våre rutiner på dette området. Det ble sendt ut nye retningslinjer på mail til alle ansatte, med spesielle sjekkpunkt for nettdesken og utgavesjef. Det ble også lagd oppdaterte retningslinjer for fotografer/journalister på ulykkesstedet.
Tilsvarsretten: Vi hadde jevnlige diskusjoner knyttet til tilsvarsretten. Spesielt knyttet til saker som er under politisk behandling. Avveininger knyttet til tilsvarsrett/versus samtidig imøtegåelse er sentralt. Norsk Presseforbund sin vegleder ble brukt i flere saker. Sentrale spørsmål var skillet mellom «sterke beskyldninger» og «faktiske opplysninger».
Sitater: I samband med PFU sin uttalelse i saker om bruk av direkte sitat hadde vi en diskusjon om dette i redaksjonen. I en sak mot NRK desember 2015 uttaler PFU: «PFU vil minne om at teksten etter en sitatstrek skal være et direkte sitat, jf. VVP 3.7 om at direkte sitater skal gjengis korrekt. Dette gjelder også når sitatstrek brukes i overskrifter.».
«På tråden»: Romsdals Budstikke har en svært populær spalte på sistesida kalt «På tråden». Dette er en arena hvor leserne kan komme med korte, spontane meningsinnlegg om aktuelle saker. Vi har beregnet at vi i løpet av 2015 hadde vel 1300 «På Tråden»-meldinger. Vi gjennomgikk i 2015 reglene for denne sida, og kom med en presisering til leserne av vår praksis: «Innlegg som inneholde kritikk rettet mot enkeltpersoner eller virksomheter skal i utgangspunktet underskrives med fult navn».
Innholdsmarkedsføring: Vi har hatt diskusjoner knytte til mediehusets holdning til innholdsmarkedsføring. Vi mener at slik reklame skal merkes tydelig som «annonser» og at de skal ha en utforming som tydelig skiller annonsene fra redaksjonelt stoff. Romsdals Budstikke har ikke egne enheter for innholdsmarkedsføing, men publiserer annonser fra byråer/annonsører på vanlig annonseplass både på papir og nett – da med tydelig merking.
Molde februar 2016
Ole Bjørner Loe Welde
ansvarleg redaktør